dinsdag 26 juli 2022

Icefields Parkway

=== 31-7 even geen foto's wegens crappy internet bij Mount Robson Visitor Centre === === 13-8 nu dus wel foto's, wegens rapido thuis-internet én omdat ik toch niet kon kiezen lekker veel ===

Gister was dan weliswaar Lake-day getiteld, maar dat had voor vandaag ook een prima titel kunnen zijn. Jammergenoeg niet zo lekker geslapen, vooral omdat de goederentreinen die langs de camping denderen (da’s tot daaraan toe) ter hoogte van onze camping steeds toeteren. Ook s nachts… en ja, dat is zo luid dat je daar wakker van wordt.

We hebben maar niet meer geprobeerd om een rondje Lake Morraine te doen (straks staan we een uur in de file…). In plaats daarvan gooien we de tank van de camper maar weer 'ns vol 💸, en rijden we meteen de Icefield Parkway op. We hoeven niet ver vandaag, slechts 130 km. Maar met veel prachtige meren en gletsjers trekken we daar de hele dag voor uit.

Het begint meteen al mooi: Herbert Lake een prachtig helder meertje met blauwe en groene kleuren. Niet alleen wij vinden het mooi, maar de muggen ook 😕.


Daarna zien we de Crowfoot gletsjer. Nou hebben we in Oostenrijk ook weleens gletsjers gezien, maar dit is toch ‘n tikkie’ grootser.

Qua wildlife spotten valt het vandaag een beetje tegen: we zien alleen een zwarte beer de weg oversteken. Saillant detail: een eindje ervoor staat een fietser met z’n rug ernaar toe te wachten op z’n matties, en mist alle arrousal😀.

We stoppen ook bij Bow Lake en Peyto Lake, de grote trekpleisters met veel toeristen. Het zijn mooie meren, en vooral Peyto Lake is mooi met z’n felle groenblauwe kleur en vorm van een wolf.



En we doen een wandelingetje bij Mistaya canyon. Prachtig, maar ook een beetje griezelig. Het water stort met donderend geraas naar beneden, en er zijn nergens hekjes. Dat moet vast 'n keer fout gaan, want je ziet mensen op de gekste plekken foto’s maken. Gelukkig staan wij even later weer met z'n allen heel en compleet bij de camper.

Een verrassend uitkijkpunt blijkt Howse pass te zijn, een prachtig zicht over de vallei die daar heel breed uit loopt. We eten er een broodje, en gaan dan weer door.

Langzaamaan komen we steeds hoger, en komt ons einddoel in zicht: de Icefields waar maar liefst 7 gletsjers bij elkaar liggen (ze voeden zelfs 3 verschillende oceanen). We parkeren rond 16 uur op de RV-parkeerplaats bij het Icefield Discovery center. Het is echt prachtig weer, dus prima toeven in korte broek op 2000 meter hoogte. Stoeltjes achter de camper, en we zitten eerste rang onder genot van een biertje en wat chips. Terwijl Floris op de morenen en grote stenen speelt, maakt David meteen goed gebruik van de WiFi in het discoverycenter om de StarWar films te downloaden voor onderweg.

(Ja. Als u dacht dat het kroost de hele reis aandachtig naar buiten kijkt, dan heeft u het mis. Voor vertrek hebben de pubers hele series op hun telefoon gedownload om die Vier. Hele. Weken door te komen. Er blijkt meer kijktijd in een dag dan verwacht 🙄, dus de voorraad is op. Paniek. Maar gelukkig was daar dus net op tijd een visitor center met hele goede wifi. Je moet prioriteiten stellen als reizende puber...)

En dan wordt plotseling een deel van de parkeerplaats afgezet en stopt er een ambulance en een soort brandweerwagen. Ergens blijkt een ongeluk gebeurd te zijn (we vermoeden op de gletsjer) en iemand moet met de helikopter worden afgevoerd. Vlak voor onze neus landt even later een knalrode helikopter. De patiënt wordt vanuit de ambulance overgeheveld naar de heli-brancard en dan stijgt de heli weer op, richting Banff. De parkeerplaats is nu weer RV-camping geworden.

David, Floris, Erik en ik maken nog een avondwandeling naar de voet van de gletsjer. Dat valt even tegen: de gletsjer is al zover afgesmolten dat de echte voet niet eens te zien is vanaf het pad. Langs de route staan bordjes tot waar de gletsjer kwam in bepaalde jaren. En dat scheelt minstens 5 meter per jaar…



We zetten de wekker extra vroeg: we willen het eerste zonlicht op de gletsjer zien verschijnen morgenochtend. (Als je dan toch een keer de zon wilt zien opkomen, dan is dit de perfecte plek 😇).

Geen opmerkingen: