vrijdag 27 februari 2009

Amalia als excuus-truus

Okee… Dat zit dus diep. Dat prinsessen-ding van David.

Als hij de vraag ‘Wie ben jij?’ van de nieuwe invaljuf blij beantwoordt met ‘Amalia’, dan zit dat behoorlijk diep. Lijkt me.
Of mede-peutergenoten van kinderdagverblijf ervan overtuigt dat hij niet David is, maar Amalia... En zij hem dan ook braaf Amalia noemen. Ja, overtuigen is zijn middle name.
David is op vakantie of even boodschappen doen, licht hij desgevraagd toe.

En wat moeten we hier nu mee?, vraag ik mij af. Fijn zo’n levendige fantasie. Dat wel.
We gaan er dan ook maar gewoon in mee. Een paar dagen geleden nog een kroontje geknipt. Een échte prinsessenkroon, glunderde hij. En paradeerde er apetrots de kamer mee door.

Maar ik krijg toch een wat ongemakkelijk gevoel als hij in een overvolle bakkerij luidkeels tegen een broekspijp verkondigt dat hij prinses Amalia is. En ik dan de wenkbrauwen van die broekspijp mijn kant op zie fronsen.
Ja, u hoort het toch? Hij is prinses Amalia. And proud of it, as you can hear. Verder een doodnormale jongen hoor. Racet lekker met zijn auto’s en bouwt mooie torens van de Lego.

Toch kan ik niet ontkennen dat ik hem – diep in mijn hart – liever hoor schallen dat hij Bob de Bouwer is. Of Mario van Supermario voor mijn part. Da’s lekker stoer. En jongens horen toch stoer te zijn?

Aan de andere kant, de prinsessen-manie heeft ook zijn voordelen.
We gebruiken Amalia als excuus-truus voor alles waar David ook maar enigszins over weigert. Geen aardbeienjam op je brood? Weet je wat toevallig de lievelingsjam is van prinses Amalia? Juist…
Zelfs ’s nachts heeft Amalia een rustgevende werking. Als-ie hoort dat prinses Amalia lekker ligt te slapen, dan weet-ie niet hoe gauw hij weer zijn ogen dicht moet doen.
En, sinds Amalia in huis is, ben ik de Koningin. Het is maar even dat u het weet.

7 opmerkingen:

Susan zei

Nou Hare Majesteit, ik zou nog maar even genieten van die Koninklijke rol. Voor je het weet is Amalia boodschappen doen, daarna op vakantie en voor je het weet woont ze weer gewoon in Wassenaar en David bij jullie. Geen excuus-truus meer in huus!
En ik vind het juist heel stoer als mannen in touch zijn met hun vrouwelijke kant!

Liane zei

Die broekspijp bij de bakker die z'n wenkbrauwen fronst... als dat al zo is, zegt dat meer over wat een naar iemand dat is, dan over David, pardon, Amalia, en jou, dusse... lekker niets van aan trekken lijkt me!!!
Laat het mannetje lekker z'n fantasie uitleven hoor, geweldig, volgens mij is ie echt z'n leeftijd ver vooruit!!!

MaMarije zei

@Susan: dus jij als professioneel pedagoochelaar denkt dat dit allemaal weer goed komt? Lees: dat hij weer de stoere vent gaat uithangen en ik geen roze prinsessenjurk voor m hoef te kopen? Fijn, dan trek ik het nog wel even!

@Liane: je moet in het openbaar toch een soort van drempel over, zal ik maar zeggen...

Cisca zei

Een waar onderdaan van het Koninkrijk der Nederlanden, die David.

Misschien een potentiele huwelijkskandidaat voor prinses Amalia?

VANMARIEKE zei

Oh gelukkig! Is onze Teun niet de enige..... Hij was met carnaval 1 dag wolf, maar wilde de volgende dag toch wel graag prinses zijn, tja. Hij heeft ook een hele tijd roze als lievelingskleur gehad (is nu blauw).

NOVY zei

Ja, de laatste zin deed het 'm.
Tot dan dacht ik: lijkt me niks, een zoon die een prinses wil zijn (met zo'n vreselijk prinsessenaam).

MaMarije zei

@VanMarieke: Welkom hier trouwens!
Oh gelukkig, nóg een mede-moeder. Hier inderdaad een roze periode. Roze bekers, borden, roze barbapapa-lamp...
Naja, als-ie maar gelukkig is.

@Novy: ja, *zucht* éindelijk een keertje koningin. T is helaas alweer over. Vanochtend is-ie Barbapapa. Maar, wie weet vanmiddag...