maandag 18 mei 2009

Op je heupen - deel 6

Natuurlijk heb ik niet gewacht totdat de orthopeed ons zelf ging bellen.
Nee. Zeker niet nadat een collega mij uit zijn eigen ervaring vertelde hoe dat werkt. Iets met spoed bepalen, stapels doorgefaxte uitslagen van huisartsen, een grote kan koffie en wat leuke collega's. En natuurlijk échte patiënten aan een échte balie. Die al meer zijn dan slechts één uitslagenfax van de vele.

Kortom, om nodeloos wachten te voorkomen, belde ik zelf. En regelde een afspraak voor de kleine meid op het orthopedisch kinderspreekuur. Voor volgende week maandag. t Is dat het donderdag Hemelvaart is, anders waren we deze week al op audiëntie bij de geleerde gekomen. Zo spoed is het dus.

Of ik dan wel even zelf de echo's en de röntgenfoto's van Danaë wilde halen uit het ziekenhuis in H. Want als dat via de officiële weg zou moeten, duurde dat een week of 3. En die tijd hebben we dus niet.

Zo kwam het dat ik afgelopen zaterdag een envelop van de postbode in mijn handen gedrukt kreeg. In de envelop zat de door de arts felbegeerde cd-rom met de foto's. Én de echo- en röntgenverslagen.
En dan kan ik het niet laten hè? Nee. Dan móet ik die lezen. Want ik wil precies weten wat het kind op d'r heupen heeft.

Dat loog er niet om, kan ik u vertellen.
Rechter acetabulumhoek (heuphoek zullen we maar zeggen) meer dan 40 graden. Dasniegoe. Links doet ook lekker mee. Niet zo erg als rechts, maar toch. Sterke dysplasie, staat letterlijk in het verslag te lezen. Tjee zeg, een beetje minder mag ook wel.
Verder heeft het kind ook nog lateralisatie van d'r heupen. Rechts ook weer iets sterker dan links. Wat lateralisatie precies is, mag Joost weten, maar lijkt me dat dat niet hoort.
En het bizarre: toen ze 2 maanden was, viel alles binnen de norm. Toen niets aan de hand dus. Da's wel heul sterke dysplasie, denk ik dan... Of heeft er toen een stagiaire naar de foto's gekeken die nog niet goed kon rekenen?

Onze grootste vraag is met het lezen van het röntgenverslag jammergenoeg niet beantwoord: zijn de heupjes uit de kom of niet? Ik zóu natuurlijk ook ff die cd-rom met foto's kunnen bekijken... Zitten we straks aan een tractie-traject? Of wandelen we volgende week maandag met een spreidbroek de deur uit?
Ik bedoel, met dergelijke uitslagen kunnen we ons nauwelijks meer voorstellen dat deze gips- of spreidbroekenbeker aan ons voorbij zal gaan.

Nog een weekje afwachten dus. Ondertussen genieten wij nog even van ons meisje 'unplugged'.

5 opmerkingen:

Valez zei

Heel veel sterken met het afwachten! Ik hoop dat het bij een spreidbroekje blijft, maar goed, ook andere oplossingen lijken vaak erger dan het is. Kinderen passen zich zo snel aan. Weinig geruststelling waarschijnlijk... Ik weet het. Als moeder kun je alle details kennen, maar je hart zegt toch wat anders.

Succes!

Cisca zei

Succes hoor, het lijkt me allemaal heel wat!

Susan zei

Ja bah, dan staat het daar opeens zwart op wit in van die vaktermen... Ben benieuwd wat het nu allemaal precies inhoud. Geniet-ze komende week. En succes volgende week!

Door zei

He jakkie wat naar allemaal. Sterkte ermee hoor!

Toaske zei

Het komt vast en zeker allemaal goed. Heus! Houd de moed er in meid.