vrijdag 20 maart 2009

De baby en de basisschool

En, weet je al naar welke basisschool hij gaat? Ik verslikte me in mijn beschuit met muisjes. Niet echt een vraag die je verwacht als je je 6 weken oude zoon showt aan de buurvrouw.

Eh, nee. Maar hij is net nieuw. Ik heb de gebruiksaanwijzing nog niet eens gevonden, paniekte ik. Basisschool? We wonen hier net. Ik zou niet eens weten waar die zitten. Het hormonale zweet brak me uit toen bleek dat de buurvrouw geen grapje maakte maar het serieus meende.

Toen David 6 maanden was, kregen wij een brief van de gemeente. Of wij onze zoon al hadden ingeschreven bij een basisschool. Want anders zou het zo maar kunnen dat ons kind geen plekje had, tegen de tijd dat hij eindelijk 4 zou zijn.

En zo oriënteerden wij ik ons mij suf. Beetje raar, dat wel. Een basisschool kiezen voor een kind dat nog niet eens zelf kon zitten.
Toen bleek dat de hele straat naar een bepaalde school in de wijk ging. En dus besloten wij dat-ie ook maar naar die school zou gaan. Handig met halen en brengen bijvoorbeeld. En met vriendjes en vriendinnetjes.

Vandaag was de dag van het kennismakingsgesprek met de directeur. Huisgenoot had een papadag, en wilde wel eens met eigen ogen zien bij wat voor school ik 2 jaar geleden onze zoon had ingeschreven. En dus togen wij met heel het gezin naar school.

Terwijl David de ideale leerling uithing (hij was 3 kwartier stil; stel je voor zeg…), maakte de zalvende stem van de bovenmeester ons wegwijs in de wereld der basisschool.
En liet en passant de juf keihard van haar voetstuk donderen. Weet u bijvoorbeeld wie die schilderingen op de ramen maakt? De juf niet, leerden wij vandaag. Nee, dat doen ouders.
Verder leerden wij dat er meer dan 30 kinderen opgepropt kunnen worden in een lokaaltje. En dat er 125 kleuters tegelijk op het schoolplein kunnen spelen. En dat 800 kinderen bij een evacuatie-oefening in 3 minuten allemaal buiten staan. Op zich een veilig idee, ja. Maar, waar is die leuke, kleinschalige basisschool van weleer toch gebleven?

Om u alvast een antwoord op die vraag te geven: niet hier in de wijk in ieder geval. En verder was het niet zo erg als het nu lijkt. Ik bedoel, de directeur legde ons haar fijn uit hoe zij van de kinderen fijne mensen willen maken. Dat kan niet verkeerd zijn. En we zagen kleurrijke resultaten van een schoolbreed project.
Verder slechts 10 kleuterklassen. Maar wel een computer in de klas. Met een joekel van een monitor. En daarmee bedoel ik niet de grootte van de flatscreen.
Goed. Ik geef toe. Wij moeten nog even ontzettend wennen. En gelukkig hebben we daar nog dik een jaar voor…

8 opmerkingen:

Linda zei

Wij hoefde gelukkig niet met 6 maanden al te orienteren maar hebben het georienteer er nu net op zitten.
2 scholen hebben wij maar uit te kiezen en nog is het heel moeilijk.

Ze zijn wel een stukje kleiner dan bij jou. De "grote" heeft 250 kinderen en de kleine maar 72.
Maar ja, dat heb je dus in een dorp.

Liane zei

Ja, klinkt bekend allemaal. Wij hebben Jonathan ook al 2 jaar geleden aangemeld, maar vorig jaar gingen we twijfelen aan de keuze die we gemaakt hadden omdat ik (alarmbel, alarmbel) gewaarschuwd werd voor de kwaliteit van het onderwijs daar. Dus nu zijn we bij een andere school aan het kijken (ik ben al geweest, Freddie gaat volgende week kijken), dan hakken we de knoop door. En in Hoogland heeft geen van de scholen wachtlijsten (meer), volgens mij zijn die er vooral op de Vrije School of de Daltonschool heb ik begrepen.

Ruthy zei

Jullie waren er vlot bij. Wij hebben niet eens zo'n brief gekregen maar zijn toch wel al gaan orienteren vanaf Fee-Luna dr eerste levensjaar. Toch hebben we haar nog nergens ingeschreven.
Gewoonweg omdat ze op vrijwel elke school hier in de buurt het enige NL kindje zou zijn in de klas, en dat is niet bepaald de ideale schooltituatie die ik voor mijn kind voor ogen heb....

Cisca zei

En dat te bedenken dat wij misschien willen verhuizen tegen de tijd dat Kobus naar de basisschool gat. Dat zou lullig zijn zeg, verhuizen we helemaal naar een ander land, is er gen school beschikbaar...

NOVY zei

Huh? Ik dacht dat openbare basisscholen geen kinderen mochten weigeren. Bij ons niet, hoor. Iedereen is welkom.
(En het is ook nog eens een kleinschalige basisschool: alleen de onderbouw: 3 groepen 1-2, en 1 groep 3. Das alles. Vanaf groep 4 gaan de kinderen dan naar een andere locatie, en ja, die is wat groter.)

MaMarije zei

@Linda: mèn, i'm jealous... Een kleine dorpsschool. Lijkt me heerlijk overzichtelijk!

@Liane & Ruthy: k blijf het een moeilijke beslissing vinden, een school waar je je kind voor de komende 8 jaar 5 dagen in de week naar toe stuurt.

@Cisca: maar gelukkig is dat vast niet overal in NL zo. Het heeft ook meer met de planning van de scholen in een bijzonder babyboomende wijk te maken, denk ik.

@Novy: weet niet of dat voor alle scholen geldt, deze school is (een beetje) katholiek. En dat megavroege aanmelden heeft te maken met de planning en inzet van leerkrachten, denken wij. Weten wij trouwens wel zeker, na ons gesprek met de bovenmeester...
Maar: lekker zo'n overzichtelijke locatie.

Ozowiezo zei

Wat een gedoe, met die scholen! Wel super dat jullie een school in de buurt hebben gevonden; makkelijk voor jezelf en leuk voor de kindjes!

Wij gaan binnenkort verhuizen naar Rotterdam en daar mag je gelukkig pas inschrijven vanaf 3 jaar..
En, nog fijner, de school van onze keuze (we wilden per se een goed gemengde school) had nog een plekje over! En nog nog beter: de bijbehorende BSO ook. En nog nog nog beter: de bijbehorende creche voor babyzus ook! 3 maal geluk-gehad dus!

En dan nu inderdaad even wennen aan het aanstaande schoolleven van dochterlief - ik heb nog 8 maanden voor het zover is!

MaMarije zei

@Ozowiezo: Welkom! En sterkte met het wennen aan zo'n grote dochter! Naar school... voor je t weet zijn ze het huis uit!