donderdag 11 december 2008

Op je heupen - deel 1

De halve nacht wakker gelegen, last gehad van plaatsvervangende zenuwen...
Vanochtend was t dan zover: met Danaë naar het ziekenhuis in H. om een echo van haar heupjes te laten maken.
We vinden haar namelijk wat asymmetrisch liggen en ook heeft ze een asymmetrische bilplooi. Nu is natuurlijk geen mens precies symmetrisch, maar we hadden er allebei toch geen goed gevoel over. Het consultatiebureau vond dat we naar ons niet-pluis-gevoel moesten luisteren en stuurde ons door naar de huisarts. En die stuurde ons vorige week weer door om een echo te laten maken. Dus.

Natuurlijk wil je als ouder zo snel mogelijk zekerheid. Dus als je in A. niet eerder dan begin januari terechtkunt, dan ga je verder shoppen. In H. konden we vandaag al terecht.
Mooi ziekenhuis hoor, dat in H.. Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Zelfs de laboranten en verpleegkundigen lopen er in kekke groen-met-witte uniformen.

Voor de verandering hoefden we nauwelijks te wachten (wij hadden ons al voorbereid op een hele ochtend in het ziekenhuis, met dito bepakking aan luiers en flesjes). De dienstdoende radioloog vond na 5 seconden 'echoën' dat hij het niet goed kon beoordelen, en stuurde ons direct door voor een foto. Het bleef ons onduidelijk waaróm hij het niet goed kon beoordelen: kon-ie het gewoon niet goed zien, of wilde hij extra zekerheid voordat hij ons doorstuurt naar de kinderorthopeed?

Maar goed, in no-time konden we door naar X-ray-afdeling. Kind met de blote bips op een foto-plank gelegd, vader bij het kind op een krukje met loodschort om en instructies hoe de beentjes vast te houden. Moeder achter het loodraam en met al haar medische kennis stiekem meekijkend naar de gemaakte foto.
Mijn leken-conclusie: ik kon zien dat er bij het ene heupje meer ruimte tussen de kop en de nog-in-aanbouw-zijnde kom was dan bij het andere heupje. Maar of dat nu werkelijk duidt op heupdysplasie of dat dit wellicht 'vanzelf' nog goed groeit (dat schijnt te kunnen tot een maand of 3)? Geen idee; dat mogen we - hopelijk - morgen van de huisarts vernemen. Ben benieuwd...

Geen opmerkingen: