dinsdag 15 maart 2016

Dingen die (pas) je doet als je Vier bent

Drie-en-een-half istie nu. En doet qua grootte en vocabulaire niet onder voor de gemiddelde 4-jarige.
Nadat David en Danaë in hun klas zijn gebracht, gaan we soms op maandag- of op woensdagochtend samen 'kleuters kijken'.  Dat is dus echt wel heel cool-maar-toch-eenbeetje-eng. Een beetje kleuters en hun juf in het wild observeren. Hoe dat werkt, in zo'n klas met zoveel kinderen. En wat voor tof speelgoed ze daar hebben.

Eerst loert-ie vanachter m'n been de gang van de groepen 1-2 in. En ziet dat er voor deze themaperiode dit keer een heuse raket is opgebouwd op de plek van de huishoek. Dat is gaaf. Z'n interesse is gewekt. Stilletjes trippelt hij verder de gang in. En hij ziet allemaal planeten hangen in de klassen. En planeten-knutsels aan de muren. Dat is nog gaver.
Hij kijkt naar wat kindertjes die een schilderij aan het verven zijn. Ik zie aan de glinstering in z'n ogen dat hij dat ook wel leuk vindt. En ze hebben ook een bouwhoek, wijst hij. Er is ook iemand jarig, want ze heeft een hele mooie muts op haar hoofd. En er wordt in een klas hard gezongen.

Eén van de juffen komt voorbij met haar klas en ziet dat hij nieuwsgierig staat te kijken. 'Kom je ook met ons spelen op het plein?', vraagt ze.
Van schrik duikt hij weer achter m'n been en schudt gauw van nee. 'Geeft niets, misschien een volgende keer?', zwaait ze.

'Waarom wilde je dat niet?', vraag ik benieuwd onderweg naar huis. 'Dat kan niet hoor. Dat doe ik pas als ik vier ben', zegt hij heel beslist.

Geen opmerkingen: