maandag 24 februari 2014

Het is maar wat je hoort...

Toen waren de verhaaltjes opeens weer op he. Of de tijd om ze te typen. Dat kan ook. Iets met werken, werken, opvoeden, MR-van-school-achtige dingen, werken, Olympische Spelen kijken en nog meer opvoeden. Van zulks dus, mocht u het zich afvragen.
Hoe dan ook. Enniewee.

Het kind praat.
De laatste van de drie, bedoel ik. De eerste twee praten al heel lang. En goed ook. Dat wist u al.
Maar nee, de jongste van het stel praat nu ook.
Sinds zijn eerste verjaardag komen er hoe langer en hoe meer verstaanbare woorden uit zijn Koeterwaals.
En sinds kort ook de eerste echte zinnetjes. Nog wel wat staccato en directief, als in van 'Auto sitte' (wat twee dingen kan betekenen: of zelf in de auto gaan zitten of dat een Duplo/Playmobil poppetje wordt gesommeerd in de speelgoedauto te gaan zitten, al dan niet aangevuld met fysiek stimulerend handgebaren. En - omdat z'n motoriek natuurlijk nog niet mega-verfijnd ontwikkeld is - vaak gevolgd door een nee-schuddend hoofd en de uitdrukking 'Pass'. Dan past het niet. De auto en de poppetjes, bedoel ik).

Of - eentje die steeds vaker vol overgave gebezigd wordt - 'Nee, Mij'. Wat natuurlijk zoveel betekent als 'Nee lieve broer/zus/vriend/vriendin/vader/moeder, daarmee was/wilde ik gaan spelen en ik zou het graag weer terug hebben, als ik u niet ontrief'.
Ik kan de vragenlijst van de GGD dus weer gerustgesteld invullen bij de vraag of mijn kind 'al' meer dan 3 woordjes spreekt waarbij 'papa' en 'mama' dan niet mogen worden meegerekend.
Prachtig allemaal.

Momenteel vindt onze Kabouter - zoals we m liefkozend noemen - het ook leuk om bepaalde woorden lekker vaak achter elkaar te zeggen. Bijvoorbeeld zijn favoriete dier: de koe, ofwel Koetje.
En dan lijkt het opeens alsof we hier thuis er een heel ander vocabulaire op na houden.
Probeer maar eens. Koetje-koetje-koetje-k'tje-k'tje...
Ja. Ziet u wel.

Of wat denkt u van deze:
Grote broer en zus gaan naar 'goo' (school..., duh), en hij naar de 'titjes' (kindjes, zoals we het kinderdagverblijf hier thuis noemen).
Als u 'titjes' vaak herhaald, snapt u vanzelf waarom de buurman laatst wat vreemd keek, toen Floris laatst blij luid scanderend de gezamenlijke oprit afliep, op weg naar een nieuwe dag spelen met zijn vriendjes...

Geen opmerkingen: