zaterdag 26 juni 2010

The Gathering of the Buffalo

Weet u wat u minstens een keer in uw leven gedaan moet hebben?
In de avondschemering met je camper (of je auto, maakt voor 't effect niet zoveel uit, denk ik) in een buffalo-jam van pak 'm beet 300 dieren staan.
Echt, ik kan het u aanraden.

Zeker na een vruchteloze verrekijker-sessie om een beer te ontwaren op de heuvels. En een even vruchteloze ronde van de noord-loop in Yellowstone door bear-country. (Sinds vandaag zijn er volgens ons geen beren in Yellowstone; mensen die dat wel beweren, die zeggen maar wat... Een hele dag een bear-quest gehouden, maar nul-nada-noppes-niks).

In Yellowstone wemelt het namelijk van de buffalo (bison). Bij de eerste buffalo stop je nog juichend, spring je uit je auto en probeer je op gepaste afstand wat foto's te maken van deze ogenschijnlijk koddige joekels van beesten.

Bij de tiende buffalo die je binnen een half uur passeert is het enthousiasme wat tanende.
En al gauw vind je de aanwezigheid van deze beesten op of langs de weg of parkeerplaats min of meer 'normaal'.

Maar.... mensen mensen, de aanblik van een Gi.Gan.Tische kudde bisons is waanzinnig gaaf.
Eerst zie je ze als donkere stipjes tegen de heuvels geplakt. Dan bedenk je dat dit wel heul erg veul donkere stipjes zijn. En even later - als je wat dichterbij gereden bent - zie je dat het heeeeeel erg veeeel bisons zijn.
Als in Ontzettend Veel.
Dat vinden andere mensen ook, en daarom hebben ze hun auto's half langs de kant van de weg geparkeerd.

Plotseling bedenkt de kudde bisons dat ze graag naar de overkant van de rivier willen. Want het gras is daar - zoals u weet - namelijk veel groener.
Om aan de overkant van de rivier te komen, moeten ze eerst de weg oversteken. Dat maakt ze niet heel veel uit.
Ze lopen op hun dooie akkertje de weg op. En gaan dan stil staan. Midden op de weg. Een beetje herkauwen. Of een beetje vechten. Of gewoon doen alsof ze een standbeeld zijn.

Er omheen rijden kan niet, want de weg is niet zo breed, en bovendien komen er steeds meer bisons die de overkant willen halen. Grote, kleine. En hele kleine, gloednieuwe, die achter hun moeder aan trippelen.

En dus sta je stil - net als alle auto's voor en achter je, inmiddels zo'n 50 - en laat je de kudde grommend en brommend aan je voorbij trekken, zó vlak voor je auto langs, het gras weer in. Op naar de rivier. En dan steken ze met z'n allen de rivier over.

Echt, het leek wel een live-aflevering van National Geographic waar we in zaten.
En ik zeg u: P.Rachtig. Heus!

Edit 3 juli 2010:
Foto's. Van Buffalo, helaas niet van beren. Want die zagen we dus niet...

1 opmerking:

Annelies zei

wauw, wat ontzettend gaaf!!!!!!!!!!! Dan voel je je vast heel nietig!! Hoewel, in die mega RV van jullie valt dat natuurlijk nog redelijk mee... ;-)