zondag 28 maart 2010

Hoe een schutting voldoening kan geven

Och mensen, wat was ik lekker bezig gister. Echt down to earth, zeg maar.
Met een boel voldoening en spierpijn als resultaat.

Het kinderdagverblijf van onze bloedjes heeft namelijk eindelijk besloten om de betonnen luchtplaats om te toveren tot een fijne ontdektuin.
Iets dat ik alleen maar kan toe juichen. Want zeg nou zelf, hoeveel valt er te ontdekken aan een flink aantal vierkante meter stoeptegels en een zandbak die na 1 regenbui zo blank staat dat je er een duikdiploma voor nodig hebt om 'm te betreden?

Een ontdektuin dus.
Van natuurlijke materialen. En hergebruikte materialen. Dus van die stoeptegels is een muurtje gemetseld. En de betonnen zit-sta-in-de-weg-dingen liggen nu schuin in de waterloop van een rivierbedding-achtig iets. Die de kinderen straks zelf met een prettige drukknop met water kunnen laten 'vol' lopen.

Nahgoed.
De hovenier is al een week of 2 aan het werk met de grove dingen. De kinderen kunnen dus ook al een week of 2 niet naar buiten. Tja, je moet er íets voor over hebben. En gister was het tijd om met een groepje ouders de tuin bijna-af te maken.
En ja, dat vind ik leuk hè? Fijn concreet aan de slag. Geen oeverloos gezwets, maar gewoon vuile handen maken.

Terwijl de ene ouder doornloze braamstruiken (ja, ze denken echt aan álles) en andere 'hufter-proofe' planten plantte, groef een stel andere ouders de haag langs het saaie ijzeren hek.
En wat deed ik? Ik vlocht samen met een moeder een schutting van wilgentakken. Om een lelleke container uit het zicht te krijgen. Een beetje á la deze.
Zeer therapeutisch en een gratis work-out. En heulemaal niet moeilijk, mensen. En nog mooi ook. Weer eens wat anders dan de prefab-schuttingen die je in iedere achtertuin aanstaren.

De in-het-dagelijks-leven-vergadertijger-vaders hadden inmiddels het kind in zichzelf hervonden, en samen met de normaal-gesproken-krijg-ik-van-werken-nooit-vieze-handen-moeders bouwden ze het ene wilgentunneltje na het andere.
En een hut, mensen. Een echte hut, maakten we. Niks plastieks, maar van wilgentakken. En ook weer zó simpel. Een hut waar de juf niet in kan. Want dat is pas gaaf. Een tuin waarin je je kunt verstoppen.
Dinsdag of woensdag komt het gras erin, en dan is het bijna af. Dan mogen de kinderen weer de tuin in.
Echt, ik kan niet wachten om er in te spelen. Eh, te werken.

Oja. We zoeken nog een eikenklimboom. Voor in de zandbak.
Dus gaat u uw dikke oude eik rooien? Laat dan even een berichtje achter. Wie weet maakt u dan een heleboel kinderen gelukkig.

9 opmerkingen:

Mammalien zei

Lekker he, met je handen werken. Je zou er bijna je nadenk-en-klets-en-overtuigbaan voor opgeven!

Helaas geen dikke eik hier. Maar als je zin hebt om nog wat meer van die tenen te vlechten ben je welkom (-;

Toaske zei

Wat goed zeg: vele handen maken licht werk.
Hier geen eik trouwens.

Krista zei

Ik krijg visioenen van stressende leidsters vanwege te ver in de wilgenhutten verstopte peuters... hahaha

Krista zei

oja hier dikke eik, die ook weg moet. vanwege die weg die er nog steeds niet ligt... Maar mogelijk wel wat groot. Wel heel mooi en hoe langer hij blijft staan hoe mooier mijn uitzicht.

Cisca zei

Wat leuk! Wij gingen laatst een dagje naar een soort van lokale Keukenhof, en daar was ook een peuter ontdektuin. Een boel kindjes waren daar de middag van hun leven aan het beleven. Tenminste, zo zag het eruit...

Nanna zei

Ohhh wat klinkt dat goed, zo'n ontdektuin.. krijg bijna zin om de hele boel hier om te bouwen tot ook zo'n kinderparadijs. Bijna dan hè ;-)
Maar dat wilgentenen vlechten, is dat nou heel moeilijk? We hebben hier namelijk naast ons huis aan de voorkant ook zo'n hele lelijke kliko staan..

Door zei

Wat goed van je!

prutsen zei

Leuk, zo'n ontdektuin. En zo'n wilgenschutting vind ik echt prachtig.
Hier staan twee eiken net iets te dicht bij ons huis om nog veilig te zijn bij stormweer. De stammen blijven staan (ze staan op ideale afstand van elkaar voor de hangmat), maar de toppen moeten eruit. Laat maar weten als jullie er iets mee kunnen.

Nicole zei

Wat fijn dat ze zo'n saaie 'tuin' aanpakken! Hij klinkt fantastisch.