donderdag 9 juli 2009

Mentale spagaat

Zo voelt mijn hoofd ongeveer. Een spagaat van een werkende moeder dus.
Aan de ene kant wachten de taartjes in de zandbak, fluisteren sprookjesverhalen, en sprankelen gouden momentjes met een peuter en een baby wannabee dreumes.
En aan de andere kant buitelen de draaiboeken over elkaar heen, vraagt een rampenopvangplan om aandacht en ligt heel in de verte ook nog een opleiding met uiteindelijk een pieper met bereikbaarheidsdiensten naar mij te lonken.

En ik werk maar twee dagen hè. Slechts 2.
Zo voelde dat voor mijn verlof alleen niet. Maar sinds ik weer back in business ben, kom ik tijd te kort.
En word ik sjacherijnig van een paar afspraken op een dag omdat ik niet meer aan werken toe kom. Is het met 2 dagen in een wip weer weekend en zit ik op donderdagavond vaak een beetje onrustig op de bank.
Weer een week voorbij. En nog zoveel te doen.

Dus vraag ik mijzelf voor de zoveelste keer af: moet ik niet meer gaan werken?
Maar meer werken betekent minder tijd met de kinderen. Tijd die over het algemeen voorbij vliegt en fantastisch is.
Ik bedoel, de meeste eerste-keren, de grappigste grapjes, de lekkerste knuffies en mooiste lachjes zijn voor mij. Niet speciaal voor mij, maar voor mij omdat ik het meeste thuis ben. En daar geniet ik van.

En wil ik die quality time wel inruilen? Voor meer einde-werkdag-stress, u weet wel: baby-dreumes eten geven, en passant een semi-voedzame maaltijd organiseren, kinderen door de wasstraat halen en opbergen in hun bedjes?
Maar wellicht ook voor meer voldoening?
En heel misschien voor een leuke nieuwe spannende functie erbij (die met die pieper en diensten, valt dat überhaupt te combineren met die leukste kinderen van de hele wereld...)?

Ach. Ik weet het niet. Weet u, ik slaap er gewoon nog eens een nachtje over.

6 opmerkingen:

Manou zei

Dilemma's he... Ik hou het op 4 dagen per week en ben daar eigenlijk zeer tevreden van. Maar zelfs dan valt het op het werk niet altijd bol te werken. Vrees dat dat probleem altijd zal bestaan als je niet full-time werkt.

En ja, soms denk ik ook wel eens aan gewoon niet meer gaan werken. Maar dat kan gewoon niet en zou ook niks voor mij zijn. Tijd met je kinderen is goud waard, maar ook ik heb die mentale uitdaging nodig.

Linda zei

Zo moeder zo dochter?
Allebei met de benen wijd... dat klinkt veeeeeel platter als dat ik het bedoel natuurlijk.

Zit in de zelfde spagaat. Werk nu 4 dagen en zit er toch wel hard over te wikken en wegen om terug te gaan naar 3... als dat kan en mag enzo.

Susan zei

Oh herkenbaar. Alleen ik wil van niet werken (nou ja, ik werk me natuurlijk suf als gastouder) naar weer echt werken. Die mentale uitdaging waar Manou het over heeft. Die mis ik. Dus ik denk erover om twee dagen te gaan werken. Maar welk werk kan je in twee dagen doen? (Help?)
(En met doen bedoel ik dan, waar ze je voor twee dagen aannemen, dat je je werk onmogelijk kan DOEN in twee dagen, begrijp ik wel, maar dat geldt meestal ook als je meer gaat werken. Je werk krijg je nooit af.)
Je kinderen daarentegen worden wel groter en gaan op een dag naar school (zegt men). Allebei!

Maar hoe dan ook, een nachtje erover slapen is het beste advies dat bestaat. Je onbewuste regelt dan stiekem veel...

Annelies zei

Lastig lastig.... ik ken je probleem heeeeeel goed! Ik heb inmiddels zelf een aanvraag ingediend om van 24 naar 28 uur te gaan (om de week 3 of 4 dagen werken..). Ik denk dat ik daar uiteindelijk een gezelligere moeder van word.. Maar 't is heel persoonlijk.. hoop dat je eruit komt!

MaMarije zei

@Manou: 4 dagen in de week... deed ik vroeger ook (eerst 5). En toen bleek dat ik net zoveel deed in 4 als in 5. Maar dat zou ik nu teveel vinden. Wat doe jij dan met de kinderen?

@Linda: jahaa, t is wel duidelijk van wie ze die lenigheid heeft, hè?

@Susan: meestal helpen nachtjes slapen wel. Maar hier slaap ik al 2 weken over, en het ligt er iedere dag nog steeds hetzelfde bij... Nja. Komt vast wel.

@Annelies: 3 om 4... Ik vind 2 om 3 al een hele stap... Wat ga je met Sam doen dan? Bestaan er 'halve' creche plaatsen of zoiets?

prutsen zei

Moeilijk dilemma waar de meeste moeders mee te maken krijgen. Zelf heb ik enkele jaren geleden een volledige omschakeling gemaakt (minder carrieregerichte job, 4/5e baan...). Het gaat erom die juiste balans te vinden en die ligt bij iedereen toch weer anders. Hopelijk geraak je snel uit jouw dilemma.